Omgivningen

Omgivningen

Grez-sur-Loing ligger ca 7 mil söder om Paris och 9 km söder om Fontainebleau. Byn har omkring 1400 invånare. Den centrala delen med sina slingrande gator och slutna kvarter är densamma som för drygt hundra år sedan. Byn ligger lite vid sidan om allfarvägen. Den tyr sig till floden, som makligt flyter genom skuggorna av mäktiga lövträd. På de trånga gatorna med sina gamla hus och prydliga trädgårdar känner man ett stillsamt behag. En rofylld lantlighet. Den gamla valvbron och den uråldriga tornruinen är byns sevärdheter.

Fontainebleau som är beläget i den statligt ägda Fontainebleauskogen dominerar omgivningen (ca 20 000 invånare) med sitt mycket berömda slott med det stora renässansträdgårdskomplexet som överträffas i betydelse endast av Versailles och Tuilerierna. Slottet är i dag ett statligt museum och är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

De mindre orterna runt Fontainebleau såsom Barbizon, Grez-sur-Loing, Avon, Moret-sur-Loing, Nemours m.fl. har var och en sin egen historia och karaktär. Många har varit, och är fortfarande, favoritplatser för poeter, musiker och målare. För ytterligare information: www.fontainebleau-tourisme.com